Fräscha lister och vinylglans

Vinyl kan förstöras av hetta, kyla, UV-strålning, vägsmuts, luftföroreningar och när det utsätts för lösningsmedel, från avfettningsmedel och vaxer.
Men den största fienden är ozon, som finns naturligt i luften i olika halter och det bryter ner gummi och vinyl, vilket gör att det mattas ner och spricker.

Yttre vinyl och gummidetaljer

Den mesta vinylen kan utseendemässigt återställas till sitt ursprung, utom vid extrema fall och om den har spruckit. I de fallen får man byta ut detaljen.
För att piffa upp vinylen utvändigt ska du börja med att tvätta vinylen, vilket enklast görs i samband med tvätt av övriga. I regel så räcker det att använda samma medel som vid karosstvätten. Om du har svårare smuts så finns det särskilda vinylrengörare.
Om du  ska vaxa bilen så bör du skydda på de utvändiga gummi och vinyldetaljerna genom t.ex. maskeringstejp. Använd då tejp av bra kvalitet som är lätt att dra bort.

 

Maskera lister

Maskera lister

Detta skydd är väl investerat, för de flesta vaxer ger nämligen kritningar på vinyllister, som kan vara svårt att sedan ta bort.

Materialet i vinyldetaljerna på en bil kan variera mycket, därför så kan man med samma vinylglansmedel få varierande resultat på olika bilar.
På stötfångare och lister använder man vinylglansmedel för att få en jämn och blank yta.
Vissa medel ger en blankare yta än andra och det är ju en smaksak hur man vill att ytan ska vara. Vissa medel appliceras genom spray, andra är tjockflytande och ska läggas på med svamp. Oftast blir det bäst att även till spraymedel använda en svamp eller duk för att applicera jämnt. Låt medlet sitta på ett par minuter innan du torkar bort överflödigt medel.
Lösningsmedel, oljor, silikon och UV-skydd är exempel på ämnen som ett vinylglansmedel ger ifrån sig till vinylen som på så sätt får tillbaka vissa av de ämnen som försvunnit och skapar en glans. Ibland behövs flera behandlingar för att få ett bra resultat.
Om detaljerna har tappat mycket av sin svarta färg så kan man använda en vinylfärg. Gör rent med ett lösningsmedelsbaserat avfettningsmedel för att få bort silikonrester av tidigare använt vinylglans.
Vinylfärg finns oftast på sprayburkar. Om du sprayar direkt på bilen så var noga med att maskera där du inte vill ha färg!
Alternativt så kan du spraya i en svamp och sedan måla med denna på stötfångare och lister.
Det krävs regelbundna behandlingar för att alltid ha fina vinyldetaljer på bilen!