Dags för vårservice på bilen

Vårservice på bilen

Vårservice på bilen

Dags för Vårservice på Bilen

Snön smälter, dagarna blir längre, och temperaturen kryper sakta men säkert uppåt. Vårkänslorna finns i luften, och vad kan då vara bättre än att ta ut sin lilla pärla för en liten roadtrip en solig lördag?

Men innan det blir dags för det så kan det vara bra att göra en liten vårservice på bilen. Det ska inte glömmas att hur mycket tid vi än lägger på den yttre bilvården , så är den interna precis lika viktig.
I en undersökning från Teknikens Värld från 2014 konstaterade man att det kan bli en kostsam affär att ta bilen till en auktoriserad märkesverkstad. När Expressen ett år tidigare gjorde en granskning så visade det sig dessutom att ett flertal verkstäder inte följer de serviceanvisningar som de har fått från biltillverkarna

Men är man lite händigt lagd, och inte rädd för att få lite skit under naglarna, så kan man spara åtskilliga tusenlappar genom att göra lite arbete själv. Men vad bör man kolla på?

Lampor

Det är lätt hänt att en lampa slutar fungera, och man tänker att ’man ska fixa det sen’. Vårservicen är det perfekta tillfället att ta tag i vad som faktiskt kan bli ett relativt kostsamt misstag om det inte åtgärdas. På lite nyare bilar kan det vara ganska svårt och till och med en stor sak att byta något så basalt som en framlykta, men om jobbet kan göras själv kan det spara in mycket pengar.

Vätskor

Beroende på om det är en årlig service, eller om det sker mer sällan så brukar man kolla lite olika vätskor. Om det har gått en tid sedan senaste servicen så kan det bland annat vara bra att göra en koll på bromsvätskan, om man behöver byta den så kan det bli ett lite större jobb. Annars så brukar man säga att man bör kolla oljenivån, oljefilter, spolarvätska och styrservoolja vid varje servicetillfälle.

Bromsar

När det kommer till bromsarna så kan dessa vara bland det viktigaste man kollar under en service eftersom de kan innebära skillnaden mellan liv och död. Tar man in bilen på en verkstad kollas alltid bromsvätskan, bromsrören och även bromsbelägg. Om man inte har tummen mitt i handen så kan man relativt enkelt byta dessa delar själv, och man kan spara ytterligare pengar genom att köpa delarna online, till exempel hos Mister-Auto, för att se till att man får rätt del till just sin bil och modell.

Däck

Sista saken att ta sig en titt på när man ändå håller på med sin service, är sina däck. Oavsett om det är sommar- eller vinterdäcken så bör man vara aktsam med mönsterdjupet, eventuella sprickor och även lufttrycket i dem. Ett bra tips kan även vara att se till att förslitningen är jämn, annars kan det indikera att hjulen är felinställda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.