Hur man undviker vattenplaning

Här tar vi en närmare titt på vattenplaning, som är osynlig, men påverkar bilens vägegenskaper, vilket påminner att det är dags att byta bildäck eller titta på hastighetsmätare.

Vad är vattenplaning och hur farligt är den?

När man funderar på att köpa nya däck så håller man ofta fast vid de av Trafikverket föreskrivna reglerna gällande minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck som utgör 1,6 mm. Men detta värde är beräknat för torra vägar. Eftersom det regnar nästan varannan dag i Sverige så kan man undra hur ens bil kommer att bete sig med sådana däck på våta vägar. Nja, sådär, eftersom vid hög hastighet uppstår vattenplaning – den fiende som försämrar styrbarheten och förlänger bromssträckan. Vattenplaning är ett tillstånd när dina hjul tappar direktkontakt med vägytan vid en viss hastighet, pga. att vattenfilm som finns på våta vägar inter hinner att avledas genom däckens slitbana, därför växer filmen så att vattenkudde bildas under hjulen och får dem lyftas och glida på vatten. Detta betyder helt enkelt att bilen tappar väggreppet, framförallt om däckens mönsterdjup är ringa. Lösningen? Att köpa däck online på giga-dack.se och inte riskera ditt och dina medåkandens liv.
däck

Får man slippa köpa nya däck och inte utsätta sig för risken?

Vi svarar direkt ja, men då ska man hålla låg fart eftersom ju snabbare man kör, desto mer vatten samlas inför däcket som inte hinner att bortledas genom smalare slitbana. Redan vid 4mm mönsterdjup upplever man sämre våtgrepp och det tillrådes att byta däck vid djupet på 3mm.
Några tror att genom att köpa bredare sommardäck minskas risken för vattenplaning, men det är tvärtom, eftersom större vattenvåg bildas istället, vilken lyfter hjul vid lägre hastighet. Det är därför man ska följa anvisningar i instruktionsboken och köpa lämpliga däck, vare sig lastbilsdäck till ditt nyttofordon, eller 4×4 däck till din jeep. Allt det här finns redan i lager på giga-dack.se och ser fram emot att vara monterade på dina fälgar för att garantera din säkerhet! Har du hittat också snygga fälgar på giga-däck, så beställ dem som kompletta hjul för att spara tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.