Bygg enkel dynbox

Har haft en handfull dynboxar från Jula, Rusta, Harald Nyborg etc. Gemensamt för dem alla är att de inte har hållt att stå ute mer än något år. Vårt nordiska klimat och höststormar har helt enkelt varit för påfrestande för dem.
Det är trist, särskilt som en dynbox inte är så billig.

Så jag tog och snickrade ihop en egen med spillvirke från fasadbytet förra sommaren.
Jag surfade runt på nätet för att få lite idéer på hur man konstruerar en dynbox bäst.
De flesta jag hittade bygger på samma principer.

Snickra en dynbox enkelt
Snickra en dynbox enkelt

Man tar helt enkelt fyra stycken rejälare ”stolpar”, som får utgöra hörnen på dynboxen.
De sammanfogas med horisontella brädor.

Börja med gavlarna och sedan sätts de två gavlarna ihop till en rektangulär ram.

För att lägga in en botten så behöver man fästa ”klackar” som bottenbrädor kan vila på.

Sedan är det att tillverka locket, vilket man helst ska vara tätt, så det inte regnar in.
Man kan kontstruera det på lite olika sätt. Jag gjorde en enkel variant där jag helt enkelt använde likadana brädor, som jag hade på sidorna. En bräda fäste jag i dynboxen och i denna fäste jag sedan gångjärnen.
Nackdelen med denna kosntrutionen är att vatten lätt kan stanna på toppen av boxen. För att det inte ska rinna ner i mellanrummen så anvöden jag fogmassa för att täta. Om inte det håller tätt, så ka man helt enkelt lägga på en skica av plast, gummi eller metall på toppen.
Jag målade sedan min blå, så det matchar fasaden, som den ska stå utmed.

Färdig dynbox