Byta panel på fasaden

Rejält murket i panelen

 

Fasaden är 15-20 år gammal
Fasaden är 15-20 år gammal

Upptäckte för ett par år sedan att panelen på gaveln av förrådet har börjat murkna. Det är nertill, eftersom panelen når ända ner till gräset och alltså ofta utsätts för fukt.

Rejält murket i panelen
Rejält murket i panelen

Helt galet att ha det på det sättet.  Nu tog jag i alla fall tag i att byta panelen. Blev några timmar att läsa in sig på ämnet först, då det för mig är ett nytt område.

Började sedan med att måtta och räkna ut hur mycket material som jag behövde handla.
Det behövdes stående panel för två lager, eftersom det är så kallad lockpanel.
Bottenbrädorna håller 70 mm i bredd och lockbrädorna (de yttre) håller 120 mm i bredd.
Båda hålla måttet 21 mm i tjocklek, det verkar vara någon form av standard, även om det på en del sidor på internet står att man ska ha minst 22 mm tjock panel.

Efter inhandling så blev det till att kapa brädorna. Nertill sågades de med 15 graders vinkel, för att vatten inte ska sugas upp så lätt i ändträet. Kallas för droppnäsa. Sågningen gick ganska lätt med en cirkelsåg, som vinkeln kunde ställas med.

Sedan så sattes brädernas ändar i impregneringsolja, som grundar ändträet. Oljan innehåller linolja som vid kontakt med syre oxideras. Det expanderar och tätar vilket förebygger röta.
Sedan grundmålades bräderna. De sidor som kommer att exponeras för väder och vind. Färgen var en grundfärg baserad på alkydolja.

Målning med täckfärg
Målning med täckfärg

Nästa dag så målades bräderna med en täckfärg, och om jag lyckades få fram rätt information så var det en akrylatbaserad sådan.
Panelerna har en hyvlad (slät) yta och en grövre (sågad yta), Den sågade ska vara utåt, då färgen tränger in och fäster bättre på den.

När nu alla bräderna var förberedda i rätt längd och målade så var det till att sätta igång att riva bort den gamla panelen.
Fick dock vänta på att det inte var så stor risk för regn. En kofot var det perfekta verktyget, man fick bara akta så man inte rev sönder vindpappen, bakom panelen.
När all panel var borta så kunde man konstatera att den inte hade monterats upp med någon luftspalt.

 

Läkt att fästa panelen i, så det blir luftspalt
Läkt att fästa panelen i, så det blir luftspalt

Jag valde att sätta upp så kallad spikläkt så det blev en luftspalt. Det verkar vara det som flest förespråkar, även om det finns olika teorier att läsa om.
Egentligen ska spikläkten vara fasad i övre kanten så att vatten kan rinna av. Nu använde jag bottenbräder som blivit över istället.

Stående panel konstruktion
Stående panel konstruktion

Träguiden har en bra beskrivning på detta. Bilden kommer från deras hemsida.

Satte droppbleck under panelen
Satte droppbleck under panelen

Jag passade på att montera ett droppbleck under spikläkten. Inte för att det behövs för att leda vattnet bort från fasaden. Mer för att förhindra att gräset växer upp och ligger i ständig kontakt med ändträet på fasaden.

Nu var det bara till att börja spika upp bottenbräderna. Jag gjorde en mall som jag kunde använda för att få samma avstånd mellan bräderna. Men var vaksam, för bräderna är inte helt jämntjocka och de är inte helt raka heller. Så med ganska jämna mellanrum så fick man kolla med vattenpass så bräderna är raka och justera lite på mellanrummet.
Använd spik som inte rostar, galvaniserade spik är billigt och bra. En tumregel att välja rätt storlek på spik är att spiken ska sitta en tredjedel i panelen och två tredjedelar i bakomliggande material.

Rätt avstånd mellan bottenbräderna
Rätt avstånd mellan bottenbräderna

Med bottenbräderna på plats så var det bara att spika fast lockbräderna. De centrerades äver bottenbräderna och här var det enklast med ögonmått och vattenpass.

 

Lockpanel på plats, utom en bräda som jag räknat fel på...
Lockpanel på plats, utom en bräda som jag räknat fel på…

Tänk på att spikarna som håller lockbrädan inte ska gå genom bottenbrädorna. Brädorna ska nämligen kunna röra sig oberoende av varandra.
Montering av panelen tog inte så lång tid, ca två timmar bara. Det är allt förarbete som tar tid.

Nu återstår att fixa till sista panelbrädan och så ska det upp fjällpanel i tre rader överst, så är allt som nytt igen!
Kostnad för kalaset hamnade på ca 2000 kr för material (då hade jag spik och täckfärg sedan innan) och ca 10 timmars jobb fördelat på en vecka.

Klart! Sånär som på en sista strykning med färg.
Klart! Sånär som på en sista strykning med färg.