Decklight ger mysfaktor

Belysning till trallen

Monterade decklight i trallen till poolen för att ge mysfaktor och även belysnings så man ser bättre när det är mörkt.
denna typ av belysning verkar uteslutande finnas i LED form och det är ju bra, då den är energisnål.

Pool med pooldäck

Jag köpte min  på Biltema, och nackdelen är att lamporna inte går att byta ut om de går sönder. Man får då byta lampan med tillhörande armatur och sladdar. Det är inte hela världen, men ett tips är att köpa på sig så man har lite extra lampsektioner i reserv. Vem vet när de slutar att säljas.

Monteringen är enkel. Bara att bestämma var man vill ha lamorna och så borrar man igenom trallen, med rätt dimension på hålet. 24 mm skulle det vara, men jag hade bara 25 mm borr, och det gick bra det också.

Sedan trär man i sladdarna och lampan. Likadant gör man för alla lamporna och så kopplar man ihop dem i slinga och sedan ansluter man till transformatorn. I instruktionerna står hur många lampor som man kan koppla i slinga, utan att effekten påverkas. I detta fallet är det 15 lampor som strömmen klarar att driva.

Jag köpte till ett skymningsrelä, som gör att lamporna tänds då det blir mörkt ute.  Detta har jag i sin tur kopplat till en timer, så jag inte har belysningen igång mitt i natten.
I instruktionerna till skymningsreläet stod att det inte skulle monteras närmare än en meter till någon lampa.
Ja det är väl för att för då slocknar lamporna då reläet tycker det är ljust ute.
Detta var ju lite intressant och krävde ett experiment, så jag monterade en lampa, som var kopplad efter reläet en dm från varandra.
Bara för att se vad som hände då det blev mörkt ute.

skymningsrelä nära lampan

 

Decklight från Bitema
Decklight
När det blev mörkt kom resultatet. Lampan lyste men, lite svagare.

Jag hade nog förväntat mig ett roligare resultat, typ att lampan hade tänts och släckts om vartannat. Istället blev det så att lampan faktiskt lyste, men jag tycket att den lyfte med reducerat effekt, för när jag höll handen för reläet så blev ljuset från lampan starkare.

Tänk på detta då du installerar decklight

Mina tidigare erfarenheter av decklight är att man ska montera dem så att man kommer åt att byta ut dem, när de går sönder.
Jag hade sönder några av mina då jag oljade trallen, och det gillade inte de lamporna, för de blev helt mjölkiga i ytan och några slocknade.
Och köp på dig några reservlampor, för när jag skulle göra det i efterhand, så hade man ändrat på kontakternas utformning, så de som nu såldes, passade inte med de gamla. Det var lite trist, så därför blev det inte Julas varianter denna gången.

Tänk även på att installerar lamporna så att du kommer åt kontakterna mellan dem, ifall du behöver byta ut en sektion.
Sätt dem så pass tätt att du kan dra ut kontakten via hålet eller sätt dem så att du kan komma åt dem från annat håll, utan att behöva montera ner hela tralldecket.