Fiber – Bredbandsinstallation – äntligen, efter mer än ett år

Fiber installation på gång
Fiberberikar tillvaron

Så fick även vi bredband, via fiber, i vårt hus

Att få installerat fiber – en resa som tagit mer än ett år.

Fiber installation på gång
Fiberberikar tillvaron

Ett år är lång tid att vänta, men vi var inställda på det eftersom det ju skulle dras fiber till alla husen i området, som valde att hoppas på erbjudandet från Bredbandsbolaget. Det var i mars månad, förra året, som vi tecknade avtalet.
Så här stod det i avtalet: ”leverans beräknas ske sex till nio månader efter avtalets ingående.”

Vi hörde ingenting under sommaren som kom. I september fick vi en dag utsedd då vi skulle vara anträffbara hemma för besök.
Då bestämdes var i huset som fibern ska dras in och var kontakten ska sitta.
Intressant att det kommunicerats att fibern skulle dras från gatan, och nu fick vi besked att fibern ska dras från andra sidan av huset.
Ja inte för att det spelade oss någon större roll. Det blev t.o.m. lite bättre för oss, då fibern kunde dras i ett befintligt markrör under gräsmattan. Det skulle bara säkerställas med en dragfjäder att man kunde dra igenom fibern.
För det krävdes en ny dag att vara hemma och anträffbar. Det var samma kille som kom hit nu igen och på 30 sekunder konstaterade han att det fungerade att dra en fjäder genom markröret. Jag undrade om han inte skulle dra igenom någon tråd eller något sådant, som förberedelse. Det skulle han inte, för hans uppdrag var att konstatera att det är möjligt att dra igenom en fiber.
Att dra själva fibern är ett annat företag som ska göra.

Fiber för framtiden

Det grävdes friskt i området utanför villorna och det drogs in fiber till markrörets början på vår tomt av ett företag. Tydligen inte samma som sedan ska dra fibern genom husfasaden och installera uttaget inomhus.

Nu började det riktigt roliga, och tiden gick. Det verkar som att dra fibern genom markröret fallit mellan stolarna.
I december månad fick jag välkomstbrev från Bredbandsbolaget med information om mitt abonnemang och jag hälsades välkommen som kund. Dessutom hade jag en vecka på mig att hämta ut router och tv-boxar på posten. Nu börjar det närma sig tänkte jag!

Fiber installationen började strula

Men icke. I mars månad hade det inte hänt något men plötsligt ombads vi vara tillgängliga för installation.
Då kom företaget som skulle borra genom fasaden och installera uttaget. Men de undrade varför fibern inte var framdragen till huset.. Ja, det undrade vi också. Nu försökte dessa killar göra dragningen genom markröret, trots att det inte var deras uppdrag. De hade inte dragfjäder, så de fick ge upp efter ett par timmar.
Komiskt med tanke på att killen som på 30 sekunder konstaterat att detta inte blir några problem.

Företaget som gjorde markarbetet skulle nu kontaktas, för att dra fibern genom markröret, men de hade inte personal i denna delen av landet just nu. Så nu gick det någon månad till, och det kom hit en kille och tittade och konstaterade att det nog skulle. Men han fick boka in jobbet en anna dag…

Nu började jag bli lite trött på att behöva ta ledigt från jobbet för att vara anträffbar för alla dessa installationstillfällen. Till slut kom jag upp i åtta dagar! Det var en kostnad som minsann det inte informerades om när vi tecknade avtalet.

Nåja, nu kändes det nära, och grannarna runt om kring hade börjat få igång sina fibertjänster.
Och plötsligt en dag hade vi fibern framme vid fasaden, för nu var den dragen genom markröret, som mynnade vid husväggen.
Nu skulle det bokas tid med företaget som skulle dra fibern genom väggen och installera uttaget. Men de hade ont om tider…
Komiskt var att en kväll knackade det på dörren och en kille från just detta företaget undrade om allt hade gått bra med installationen. Jag erbjöd honom att komma in och titta, men han fann ingetuttag installerat. Nä just det, för ni har ju inte varit här och installerat…Han bläddrade febrilt i sina papper och bad att få återkomma.

När så installationen skulle slutföras, frågade jag killarna om skarvningen av fibern skulle försämra prestandan. De skulle inte skarva fibern sa det. Jag påpekade för dem att längden på den fibern som dragits fram till huset inte kommer att räcka inomhus fram dit där uttaget ska vara. De mätte febrilt och slog i sin dator och kunde konstatera att det inte dragits fram tillräckligt med fiber…
Jaha, vad gör vi nu nå, frågade jag. Ja, blåsa fiber är ju inte vi som gör, det är ett annat företag. Varför känner jag igen detta uttrycket vid detta laget?

Så bokades en ny dag med de som ska blåsa fiber och jag kom överens om att de skulle infinna sig klockan åtta, för jag kunde inte ta ledigt från jobbet som länge.

Nu lyckade de ju faktiskt att klippa av fibern och förbereda för ny blåsning, men de tog fel på hus och gjorde det hos grannen!
Stackare som nyligen fått det installerat, nu var det effektivt avinstallerat. Och det dröjde innan det kom på plats igen.

Och jag fick komma överens om ännu en tid klockan åtta för blåsning av fiber. Klockan tio ringde jag och undrade var de var. Ja, då var de tio mil bort på ett annat jobb, och de hade glömt bort mig. Sällan jag blir arg, men nu ilsknade jag till och gjorde tydligt för dem att infinna sig mellan tre och fem.
Och det gjorde de, och fibern blåstes om.
Nu skulle bara en ny tid bokas med företaget som skulle installera uttaget, och framme i maj månad så var det äntligen klart!

Digitaltvbox

Internet och digitaltv har fungerat bra och vi har sagt upp Telia tjänsterna. Inte för att vi var missnöjda, men fiber slår ADSL.
Och så har Telia smyghöjt sina tjänster lite väl mycket senaste åren.

Omgivningarna, som grävts upp är inte återställda ännu. Det kan bero på att det företag som gjorde markarbetena nyligen gått i konkurs. Vet inte om det var arbetet här i byn som knäckte dem.