Garageportsöppnare monteras – inte problemfritt

Lite grand av ett impulsköp var det allt. Jag skulle fixa till i garaget så att man faktiskt skulle få in bilen där.
Fantastiskt vad man lätt samlar på sig saker som ockuperar i garaget.

Nu passade det sig så väl att det var halva priset på garageportsöppnare på Jula.
Thor heter modellen och jag köpte den sista de hade i butiken.
När jag kom hem öppnade jag den och tog ut manalen för att läsa den.
Lite besviken blev jag över att det inte fanns en manual på svenska.
Det var en manual på någon korsning av norska och tyska. Samt ett par separata färgad lösblad som man lagt dit i efterhand, där det betonades vikten av att läsa igenom ett par punkter i manualen.
Jag ägnade lång tid till att läsa manualen och tog hjälp av internet för att se hur andra system med garageportsöppnare fungerar. Tyvärr fann jag ingen kompletterande information eller manual om just denna modellen.
Det verkar då vara så att de flesta garageportsöppnare bygge på samma princip.
Man monterar en skena i taket och i den löper en kedja som driver en släde som är ansluten till porten. På så sätt så öppnas och stängs porten.
Eventuella gamla lösanordningar får man så klart inte använda. Det ska vara så att det inte går att öppna porten när den är i låst läge utan fjärrkontrollen.
Jag insåg att jag behöver skaffa ett tillbehör så att man utifrån kan öppna porten ifall det skulle sluta fungera eller om strömmen går.
Då är det helt enkelt en vajer som är kopplad till nödurkopplaren på skenan, vilket gör att man kan dra upp porten för hand. Eftersom man ska komma åt vajern utifrån så ska den inte kunna nås om man inte har en nyckel till den.

 

 

Nästa dag tyckte jag att jag hade läst på tillräckligt mycket och började monteringen.
Allt gick enligt planerna och skenan med kedja och motor monterades i taket på garaget. Lite problem fick jag att fästa själva dragpinnen i porten, men det berodde på mina dåliga borr. När det dock var på plats upptäckte jag att man var tvungen att ansluta pinnen i släden i taket först. Så det var bra att göra om.

Nu var allt på plats och jag följde manualen till punkt och pricka.

Nu skulle man montera ändstoppen på rälsen. Det är helt enkelt kontakter som stoppar motorn då släden når dem och trycker in dem.
Nu skulle man ansluta elen och trycka på ”Lära-knappen”. Det gjorde jag och nu öppnades och stängdes porten ett par gånger.

 

Tydligen ska garageportsöppnaren nu lära sig hur tungt det är att öppna och stänga porten i de olika momenten. Allt verkar fungera perfekt.
Nu packade jag upp fjärrkomtrollerna och nu ska de programmeras. Genom a tt hålla Lära knappen intryckt i fem sekunder så går öppnaren in i programmeringsläge och en diod tänds.
När man sedan trycker på en av knapparna på fjärrkontrollen så paras de ihop och ska sedan kunna fungera ihopa.
Den ena fjärkontrollen fick jag att fungera, men inte den andra.

Men det är ganska skoj att trycka på knappen och se hur porten öppnas eller stängs automatiskt.
Eftersom jag inte riktigt litar på det och inte har installerat nödurkopplaren utifrån så vågar jag inte stå utanför garaget och testa.

Nu fungerar det ju men en sak upptäckte jag och det var inte kul.
Ibland så öppnas eller stängs porten helt av sig själv! Utan att jag trycker på någon knapp.
Det finsn inte heller någon logik i att det sker en viss tid efter att man har öppnat eller stängs.
När allt från två minuter till 3o minuter kan det gå innan porten får för sig att öppna eller stänga sig.

Om det beror på någon funktion som ska finnas i porten, men är fördröjd eller det är så att den påverkas av signaler från någon sändare i grannskapet vet jag inte.
Jag fick i alla fall koppla bort garageportsöppnaren och kommer att besöka Jula igen och hoppas att de kan ge mig en manual på svenska och även svar på varför proten lever sitt eget liv!

11 Kommentarer

 1. Hejsan

  Jag har köpt densamma… har du några tips innan jag börjar. Det där med norsk manual känns lite udda, och jag hittar ingen hemsida från tillverkaren där man kan tanka hem en svensk… hade Jula någon?
  Hur gick det med ”det egna livet” fick du någon klarhet i varför porten gjorde som den gjorde?

  Tack för inlägget..

  MVH // Hanna

 2. Jo, nu fungerar min garageportsöppnare!

  Det blev inte bra förrän jag fick byta hela huvudenheten med motor och kretskort.
  För det fick jag montera ner allting igen…
  Fick prata med Einhells servidetekniker i Göteborg och efter några försök där jag programmerat om fjärrkontrollerna, men utan förbättrat resultat, så sa de att jag skulle skicka in hela huvudenhet med fjärrkontroller till dem.

  Så jag tog med det till Jula och de ombesörjde detta.
  Men som tur var så hade de på Jula en likadan öppnare som de fått tillbaka av Einhell. Varför den varit hos dem förtäljer inte historien.
  Men denna fungerar i alla fall hos mig!

  Nu ska jag bara montera nödurkopplaren, så man kan komma in i garaget om strömmen skulle gå.

  Gällande manual så fick jag av Jula en så kallad svensk manual, men det var inte mycket i den som skiljde sig mot den som kom med i paketet.

  Tips till dig som ska montera är att paketera upp alla delarna på ett ställa där du har gott om plats att överblicka det på. Ta dig tid att fundera på hur du bäst monterar upp öppnaren.
  Gör sökningar på internet på garageportsöppnare och så kan du se olika installationer. Principen är lika, oavsett fabrikat.

 3. Tack.. de tipsen ska jag ta vara på… jag har också varit i kontakt med Göteborg och fått en manual på svenska, dock till en annan modell beteckning men de är nog identiska (ev inte det finstilta).

  Hoppas att min huvudenhet fungerar som den ska..

  Lycka till och som sagt var.. tack //Hanna

 4. Hejsan igen… tänkte kolla med dig som har lyckats. Som info.. jag köpte den sista, i öppen kartong, min har varit monterad tidigare ev vis ex. Det fanns ju med en kortare skenbit.. använde du den, jag hade även en ”extra” bit kedja behövds den ? Har försökt läsa mig till om dessa delar behövdes vid en specifik höjd på dörren el för en viss modell av dörr, men jag gick bet. Vet du ? Tack på förhand //Hanna

 5. Den kortare biten ska man tydligen använda om man har en viss typ av port.
  Inte vanlig vipp-port som jag har.
  Om man behöver förlänga öppnaren med den extra biten så behöver man även förlänga kedjan. Därav den extra kedjebiten som följer med.
  //D

 6. Har nu även installerat nödurkopplaren.
  Bra att ha till hands om det är så att porten inte skulle vilja öppnas med fjärren, eller om de blir strömavbrott och man vill in i garaget.

 7. Hejsan !

  Jag har också köpt densamma. har monterat ihop den men är osäker på om det har någon betydelse var själva släden ska vara från början när man monterar den. Blev även osäker på om släden ska ligga före eller bakom själva armen som sitter i porten då jag ej provkört så vet jag ju inte om jag felmonterat. bara väldigt irriterande om jag monterat fel för då måste jag ju ta isär den igen och byta plats. tacksam för hjälp.

 8. Tänkte bara säga Tack.. Har nu monterat öppnaren och det fungerar. Den hakar lite ibland i ytterlägen.. precis som om den tror att den går emot något och självavstänger, men jag tror att jag ska justera givarna för öppet och stängt lite.. så momentet vid start blir lite mindre. Det var en himla tur att jag hittade detta forum. Så jag fick tips innan jag började, annars hade jag nog blivit lovigt arg och gett upp. //Hanna

 9. Jag har stora problem med portöppnaren. Det är inga problem att köra porten med ”learn” kanppen. När jag sedan kommer tillbaka om en 5-10 min vägrar han att öppna. ”han säger typ att porten då är för tung”. Jag hjälper sedan porten lite så att han orkar ”komma loss”. Inga problem att köra den igen. väntar 5-10 min, samma probelm igen. något ni vet man kan roda bot på ?

 10. Jag har en vipp-port. Vad är det för typ av port som du har.
  Är den kanske ”för” tung i ändläget.
  Kan du justera så att porten inte stängs riktigt lika långt ner?

  //D

Kommentarerna är stängda.