Klimatanläggning och lamellgardiner

I den härliga värmen som vi har haft senaste veckan så har vi märkt ett problem i huset.

Det är främst på kvällen som det är mest påtagligt. Och det är att ovanvåningen i huset blir olidligt varm. Dels för att taket värms upp av solen under hela dagen och dels på grund av at ena gaveln utgörs av ett stort fönsterparti. Där gassar solen in från eftermiddagen tills den går ner vid tiotiden på kvällen.
Temperaturen på ovanvåningen ligger på samma som en normal kroppstemperatur.

För att man överhuvudtaget ska kunna vara där och än mer kunna sova där så krävs en åtgärd!

 

 

Jag var i förra veckan och köpte en portabel klimatanläggning. Pro Klima på Bauhaus Den gick loss på 3000 kr och ska kunna sänka temperaturen i ett utrymme med flera grader.

Själva monteringen av anläggningen gick snabbt. Största utmaningen ligger i var man ska leda ut den varma luften. Den kommer ut genom en tjock luftslang, som är cirka en och en halv meter lång.

Enklast är om man har ett hål i väggen, på 12 centimeter i diameter, där man kan ansluta slangen. Nu har jag inget sådant, så tills vidare så får jag öppna fönstret lite grand och skicka ut luften den vägen. Det är inte bästa sättet, då ju varm luft kommer in den vägen också.

Insatsen med klimatanläggningen har väl hjälpt lite, men inte fullt ut och man kan inte köra den hela tiden, då den är ganska högljudd.

Om du står iför beslutet att köpa en klimatanläggning så kolla in testerna på Konsumentguiden.

 Panelgardiner

Så igår inhandlade vi panelgardiner som vi monterade i fönsterpartiet. Även dessa handlade vi på Bauhaus.
Här låg utmaningen i att fönster går upp i nock och är i form av en triangel. Det innebär att skenorna till gardinerna inte monteras horisontellt, utan sluttande.

Dessutom måste de ut en bit från själva fönstret för att det ska blir utrymme att kunna vinkla lamellerna.
Ett vanligt gardinfäste fixade detta. Se bilden.

 Fäste till skenan för lamellgardinen

 

Sedan fick vi tag i ett specialfäste som varje lamell skulle fästas i för att kunna hänga i vinkel från skenan.
Och vi fick vika och kapa lamellgardinerna för att de skulle ha samma avstånd till golvet från nedersta kanten.
Här ställdes vi inför ett matematiskt problem. Hur mycket skulle varje lamell kapas för att de skulel hänga lika långt från golvet?
Det var första gången på väldigt länge som jag fick använding för geometrikunskaperna. Pythagoras sats fungerade rätt bra!
Arbetet med att vika, klippa och montera 
tog ett par timmar men blev väldigt bra.

Tyvärr uppstod ett annat problem. När vi hängt på ett antal lameller så blev vikten så pass stor på stången som löper i skenan, så att alla lameller kasade ner mot golvet. Jag antar att konstruktionen egentligen är gjort för horisontell montering.
Detta försökte jag lösa med en liten slanklämma runt stången som lamellfästena sitter på, precis under översta maellfästet. Men klämman var för stor och hindrade möjligheten att stången kunde vridas fritt i banan. Vilket omöjliggjorde vinkling av lamellgardinerna.
Nu löste jag det genom att borra ett litet hål genom metallprofilen och där sätta ett litet spik som hindrar att översta lamellen kan kasa ner, vilket den gjort på bilden nedan.

Lamellgardiner upphängda

Ett problem kvarstår dock och det är att man inte kan dra ihop lamellgardinerna.
VId hosrisontellt montage så fungerar det. Men nu stannar så klart inte lamellerna uppe om man drar ihop dem.

Men vi hoppas i alla fall på att med dessa insatser kunna vistas på andra våningen, även varma sommardagar nu!

  

För den som vill veta mer om olika sorters insyns/sol-skydd så kommer här lite informatoin

 

Panelgardiner/Vepor
Paneler fungerar både som gardiner och solskydd och som insynsskydd eftersom det går att dra panelerna omlott och stänga för så mycket eller lite som önskas. Panelgardiner i ljusa, skira tyger går att ha nästan helt fördragna, det blir ingen insyn och ändå släpps mycket ljus in.Lamellgardiner/Vertikalgardinen
Lamellgardiner har tidigare mest funnits på kontor och i offentliga miljöer, men nu finns de i allt fler hem.
För stora och höga fönster är lamellgardiner ett bra alternativ eftersom de går att få i höjder som är upp mot fem meter.
Det går att vinkla lamellerna så att de släpper in så mycket ljus som man vill. För att få utsikt är det bara att samla lamellerna på vardera eller ena sidan av fönstret.

Plisségardiner
Plisségardiner påminner om rullgardiner men har en plissérad/veckad väv. De finns i flera olika utföranden och kvalitéer beroende på ändamålet. Insynsskydden går att få med motorstyrning, de manövreras med fjärrkontroll och timer. Det går också att installera ljussensorer som drar för eller isär gardinerna helt på egen hand beroende på hur starkt solen lyser.

Fönsterfilm
Ett tunt plastskikt fästs direkt på fönstret. Har funnits sedan länge, men då mest i badrumsfönster. Släpper igenom mycket ljus och används mestadels som insynsskydd. Nu finns det plastfilm med olika motiv som passar att sätta på alla slags fönster.

  

 

Lite mer att läsa om insynsskydd/gardiner för stora fönster:
http://www.blt.se/magasinet/bostad/fina-skydd-for-funkisfonster(599145).gm
http://www.viivilla.se/Marknadsoversikt/Solskydd/Sol-ute-sol-inne-sol-i-sinne.aspx

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*