Poolbygge, ovanmark och med tralltrappa

Pool med pooldäck

Tid att slänga bort Intexpoolen, som gjort sitt efter nio säsongers badande.
Vi valde att ersätta med en rejälare pool av typen ovanmark. Denna gång förberedde vi ordentligt med underlaget och rejäl trappa och trall. Poolen köpte vi från Primastar Pool, vilka ska ha stort tack för all hjälpsamhet och vänlighet när vi haft frågor.

Poolen var av märket Westminster.

Virket köptes från Bauhaus och den rosa skottkärran på Jula.


Vi grävde bort 1 dm gräsmatta och jord. La dit markduk av rejält material. Sådant som ska förhindra rötter att växa genom.

Sedan 5 cm med bärlager som vi paddade. Därefter ett par cm med stenmjöl, som även det paddades ordentligt.

Därefter började själva monteringen av poolen. Fyra rejäla metallstolpar, som sitter ihop med metallband grävdes ner. De kommer att fungera som käftar och hålla ihop poolen över midjan. Under stolparna la vi rejäla markstenar. Markstenar grävdes ner även som underlag för resterande stolpar som ska vara runt poolväggen.

Skenor lades ut där poolväggen senare träs i. Detta var nog svåraste momentet. Väggen är i metall och tung, vilket inte gör den så medgörlig. Här krävdes flera personer för att få det på plats. Att det började blåsa gjorde det inte lättare. Nu la vi dit underlagsduk, som ska skydda linern. Därefter lade vi poolvallen, som ger fin övergång mellan mark och vägg på insidan av poolen.

Nu var det tid att montera linern, vilket var som en ”påse” som hängdes på väggen. Efter en del finjusteringar kunde vi fästa den i överkant på väggen och börja fylla vatten i poolen.

Vi skar upp linern för montering av skimmer och inlopp. Montering av överkant utmed hela poolen gjordes. En del jobb med att passa in dem under tiden vi fyllde på med vatten. Det var lite trixande med att få det tätt vid skimmer och slananslutningar. Själva monteringen av poolen gjordes på två dagar.

Nu kunde vi inviga poolen och det var lägligt då det blev varmt några dagar.

Nästa steg var att bygga trallen så vi kunde fästa poolstegen i något. Det blev en konstruktion i fyra nivåer. Vattenpass, såg, måttband och skruvdragare var de verktyg som flitigt användes i denna del av projektet.

Vi valde brun trall för att de skulle ge lite varmare intryck. Belysning, decklight, fälldes in för att ge mysfaktor på kvällen.

Den byggdes utifrån tre stolpplintar som skruvades ner i marken. Resterande stolpar står i skor som vilar på marken.

Pump och filter fick ett eget litet hus att stå i, för att skyddas mot regn.