Robotgräsklippare Worx var värt investeringen

Worx robotgräsklippare i arbete

Funderade länge och väl på om det var lönt att skaffa en robotgräsklippare, till gräsmattan. Vi har ca 300-400 kvadratmeter gräs, på tre sidor om huset.

Jag läste på om en massa tester och utvärderingar om gräsklipparna. Prisläget varierar enormt från ca 5000 kr och uppåt.

Jag slog till slut till med en Worx landroid robotgräsklippare, som tillhör de billigare. Modellen var Robotgräsklippare Worx Landroid M WG790E.1.

installationen gick på ett par timmar, och då var det utplaceringen av gränskabeln, som tog mest tid. Det är en kabel som inramat området som klipparen ska befinna sig inom, och även den tråd som klipparen följer för att hitta ”hem” till sin laddstation. Jag fick ta bort en grind, som stod i en passage, för att klipparen ska kunna passera, annars var det bara att fästa kabeln ca 20 cm från gräsmattans kant runt om. Jag fick trimma in det lite, för att robotgräsklipparen inte skulle ta emot kanter, buskar etc. på några ställen.

Lite pulande var det med att montera, eller fästa, laddstationen också. Jag ville ha ett ställe där robotgräsklipparen inte står ivägen, och samtidigt ska den vara skyddad mot regn. Och så behöver jag kunna dra fram strömsladden till laddningsstationen.

Väderskydd för robotgräsklippare

Det blev till slut ett hus av Leca block, och tak av trätrall. Jag fick kämpa med att få avgränsningskabeln att ligga rätt. Den löper ju både in och ut i huset, och om de kablarna ligger för nära varandra, så blir robotgräsklipparen förvirrad.

 

Tänk på detta med robotgräsklippare

Gräsklipparen har jag programmerat att klippa sex av sju dagar i veckan, och det gör den bra. Det går såklart att starta den manuellt när man vill också. När det regnar klipper den inte utan försöker efter tre timmar igen.
Kanterna får jag klippa med trimmer, men det tar ju ingen tid alls mot hur det var tidigare, då vi fick klippa hela gräsmattan minst en gång i veckan. Jag kan helt klart rekommendera att skaffa en robotgräsklippare.

De problem som varit har inte varit så allvarliga. Några gånger har kabeln gått av. En gång lyckades robotgräsklipparen själv klippa av den vid laddplatsen, och en gång lyckades jag skära av den av misstag. Den lagades enkelt med kabelskarvar från Clas Ohlson.

Ibland har klipparen fastnat under en solstol, och en gång var det trassel i knivarna av snöre som fastnat.
En del användare har råkat ut för underliga problem. Då kan man uppgradera programvaran, men det är inget man gör så länge man inte har problem. Om man vill ha hjälp så rekommenderas facebookguppen: https://www.facebook.com/groups/210034662723898/

Knivarna får man byta någon gång per säsong. Sådana kan man köpa på Cdon eller Ebay. Knivbladen på Ebay kan vara av sämre kvalitet.
Men innan man byter så kan man vända knivarna så man använder båda sidorna av dem.

Vill du jämföra olika robotgräsklippare så presenteras tester regelbundet. Här är ett test för 2017:

http://www.bäst-i-test.se/robotgrasklippare

 

Hjälper mot mördarsniglar

Allt eftersom robotgräsklippare blivit mer populärt så har det flaggats för att de kan skada djur.
Igelkottar har fått sätta livet till och lika så mördarsniglar.
Skona igelkottarna, genom att inte klippa på natten.

Förresten är en välklippt gräsmatta inget som mördarsniglarna trivs i. Jag har knappt sett några sedan vi skaffade vår robotgräsklippare, och det är tydligen bekräftat i tidigare studie att mördarsniglarna inte trivs.

1 Kommentar

1 Trackback / Pingback

  1. Anlägga kant mellan rabatt och gräsmatta

Kommentarerna är stängda.