Tid att såga hålkälslist igen

Taklist av typen hålkälslist är inte så lätt att såga i hörnen.

Ja, det är inte första gången, men det är tillräckligt lång tid emellan för att jag ska hinna glömma hur man gör geringen av hålkälslister.

Tapetserat och monterat lister. Lister från Byggmax och tapeter från Bauhaus.

Jag blir lika fascinerad varje gång över hur krångligt det ska vara att såga hörnorna, på hålkälslisterna, i rätt vinkel. Speciellt som vanliga golvlister är så lätt.

Jag har i alla fall en metod nu, och den går ut på att det första jag gör är att såga till två kortare listbitar där jag har fått till rätt vinklar. Det är nämligen enbart två snitt som det handlar om, så länge det är inåtgående och nittiogradiga hörn.
Dessa två bilder då ett sådant hörn och jag skriver tydligt på dem vilken sida som ska vara mot taket och vilken som ska vara mot väggen.
Sedan använder jag dessa bitar i rummet för att vara helt säker på vilket snitt som ska göras på respektive list, och på samma sätt har jag biten med till sågen så jag helt säkert vet att jag lägger listen rätt i den, när jag kapar listen.

Trkantslist bakom taklisten
Montera hålkälslist med hjälp av trekantslist

Tips för montering av hålkälslist

Bjuder på ett tips till när det häller taklister, av denna modellen. Jag har haft en del problem med att fästa dessa på ett bra sätt mot gipsskivan i väggen eller taket.
Fäst först en trekantslist i kanten mellan vägg och tak. Denna kan man fästa i reglar så att den sitter ordentligt. eller limma den om det inte går att finna reglarna. Trekantslisten får såklart inte vara grövre än tomrummet bakom hålkälslisten.
Sedan är det bara att fästa hålskälslisten med vanlig dyckert i trekantslisten.

Vill ni ha ett mer detaljerad guide för sågning av hålkälslist, kolla denna blogg.