Husägare – ett testamente bör upprättas

Idag skulle vi upprätta ett testamente hos en advokat.

Redan när vi började att leta efter hus så sa man på de olika bankerna åt oss att ni måste tänka på att upprätta ett testamente, eftersom ni inte är gifta. Särskilt viktigt då vi har gemensamma barn.
Om det skulle vara så att den ena parten går bort så ska man säkerställa att den andra kan bo kvar i huset och inte tvingas att sälja för att få ut pengar som en förmyndare till barnen kan kräva ut.

Det är för en lekman krångliga begrepp som arvslotter och laglotter.
Men jag tycker ändå att det borde vara ganska mycket standard kring vår situation. Näst intill så att det borde finnas en färdig blankett som man bara skriver i.
VI vill ju bara att om den ena går bort så ska huset tillfalla den andra.

Så det är klart att man blir klart misstänksam när vi sitter på advokatkontoret och en jurist ska skriva ner vårt ärende och syftet med det. Och när han sedan menar att detta är komplicerat och att han ska läsa på och att vi måste vara försiktiga då det kan ha följder som vi inte tänker på.
Att juristen sedan ger intrycket av att vara osäker och näst intill en praktikant gör mig irriterad.
Jag ska ju här betala ett antal tusen för ett testamente som jag säkert i grund och botten skulle kunna skriva själv.
Nu ska vi vänta några dagar och så ska det skickas ett förslag till oss. Sedan ska vi till kontoret igen och få svar på eventuella frågor och sedan ska det bevittnas när vi skriver på. Bevittningen kan inte göras av några på advokatkontoret. Detta för att de inte känner oss och de vet inte om vi just vid det tillfället när vi skriver på är vid våra sinnens fulla bruk.

Nja, jag får en del konstiga känslor när det gäller detta med jurister…

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*