Lägga golv i köket

Tid att byta ut golvet i köket! Det gamla laminatgolvet som fått en del jack och skador byttes ut mot ett nytt hållbarare högtryckslaminat.

Gamla laminatgolvet
Förberedelserna innan man kan lägga golv

Det gamla golvet måste bort först, och då behöver allt som står på det bort. Bord, stolar, golvlister och trösklar tas bort. I vårt fall var det även kyl/frys och diskmaskin som fick kopplas ur och tas ut ur köket.

Benen under köksstommarna fick vara kvar så inte skåpen rasade. Dessa ben fick vi skriva upp ett i taget då vi tog bort gamla golvbrädorna och även när de nya lades. Skruva inte upp alla stödben samtidigt, för då sjunker köksskåpen.

Det gamla golvet togs enkelt bort genom att lyfta och knäcka till, så att skivorna lossnade. Det görs i omvänd ordning mot när man lägger golvet.

I vårt fall var det betong under golvet. Vi dammsög underlaget, lade ångspärr och en underlag som är isolerande och dämpande.När detta låg fint på plats var det bara att börja lägga nya golvet.

 

Det gröna är underlag som klickgolvet läggs på.
Lägga golv

Detta är roligaste momentet. Börja i ena hörnet och klicka i nästa bräda mot kortsidan, så väggen följs. Kilar sätts mot alla väggar, så ca 5 mm avstånd hålls.
Detta är så att golvet ska kunna ”röra sig” vid temperaturförändringar. Kilarna ska bort när golvet är färdigt.
Sista golvbrädan i första raden kapas, och den avkapade biten blir första bit i andra raden.
Ja, så fortsätter man tills hela golvet är lagt.

Golvbrädorna klickas i varandra på kort- och långsida och med en golvläggarkloss och gummihammare bankar man till så bitarna riktigt greppar i varandra.

Vid sista raden och inser är andra hinder behöver man såga till brädorna. Såga laminatgolvet underifrån, så spricker inte ovansidan så lätt.

 

Glöm sedan inte att montera golvlister och trösklar. Det är saker som lätt drar ut på tiden.

Det finns en hel del tips på nätet om du vill läsa mer om hur man lägger klickgolv.
https://www.dinbyggare.se/laminatgolv-slittaligt-praktiskt-och-hallbart/