Robotdammsugare Cleanmate S800

Cleanmate S800

Robotdammsugare inhandlad

Det var med spänning som jag började använda Cleanmate S800, och det ska tilläggas att jag inte har någon erfarenhet av robotdammsugare sedan tidigare.
Det är väldigt smidigt att sätta igång dammsugaren och så sköter den städningen, och jag tycker att den infriar förväntningarna.

Jag har nog inte tillräckligt robotsäkrat hem, för att det ska vara lönt att programmera så att den går igång själv vid viss tid.
För det är så att den kan fastna på mattor och trösklar, som är lite högre (ca >2 cm). Likaså gillar den att suga in gardiner som hänger ner till golvet. Den har hittat ett par ställen där den lyckas kila sig fast, typ under soffan. Och när den kilat fast sig så trycks ibland touchknapparna på ovansidan ner… och det brukar sluta med att maskinen stannar.
Likaså förstår jag inte hur den ska hitta hem för att ladda, om den inte råkar befinna sig i det rum där laddstationen är. När den letar ”hem”, kör den slumpmässigt omkring och måste komma rätt nära laddstationen, för att känna av den (typ 1-2 meter).
Men som sagt bortsett från dessa saker, som ju faktiskt beror på att vårt hem inte är robot anpassat, så tycker jag denna manick är värd pengarna.
Det finns ett par olika lägen, bl.a. att den ska följa kanterna i ett rum eller så kallad spotcleaning. Dock verkar den efter ett tag alltid gå tillbaka till normal städning.

UV-lampan är ju en häftig detalj, men jag vet inte hur stort behov jag har av att få golvet desinficerat.
Våtmoppningen är det lite mer nytta, med, men då såklart inte på mattorna.
Något som är bra med denna dammsugare, jämfört med andra är att den ”suger” upp dammet, och inte använder ”rullborste” som kräver en hel del rensning.

Batteri och laddningstider verkar vara ok, jag har inget att jämföra med.
Tänk på att tillbehör, som nya sidoborstar är rätt dyra att köpa.

Efter några månader så kan jag konstatera att vi inte använder robotdammsugaren så ofta.
Mest beror det nog på att man störs av den, och att den fastnar på ett par ställen. Det är trösklar som är lite för höga och så kilar den fast sig under soffan. I uterummet, där golvet är ljust, så kan man inte använda den en solig dag, för den tror att skuggorna som faller på golvet, är trappsteg.

Tidningen M3 har låtit göra ett test med robotdammsugare, där bland annat Cleanmate S800 deltog, med gott resultat.
Ett annat test som testfakta gjort finns här. Där har lillebror Cleanmate S500 bedömts vara rätt dålig.
Råd och Rön har ett test från 2017 här.

Men jag tror inte att jag skulle rekommendera någon att skaffa en dyrare robotdammsugare, utifrån mina erfarenheter.
Förvisso kommer den åt på ställen där man normalt inte kommer åt, men den ersätter inte vanliga dammsugningen. Man få se den som ett komplement.