Utespa på plats och installerat

Efter lång tids funderande och efterforskning köpte vi ett utespa att ha i trädgården.

Mysfaktorn på detta är hög, och särskilt skönt under vinterhalvåret att bada utomhus i ett varmt spa.

Tänk på dessa saker med utespa:

Utespa ska installeras av elektriker, vårt anslöts med trefas ström. Detta krävde att vi drog ut ström från egen jordfelsbrytare. Vi grävde ner kabeln en halv meter i gula kabelrör. Så glöm inte räkna på anslutningskostnaden också.

Det går åt kemikalier för att hålla bra hygien i badet. Vi kör klorbaserat. Sedan behövs pH justering vid behov. För lite klor kan ge bakterier, som kan vara farligt för hälsan. För mycket klor eller fel pH kan ge torr eller irriterad hud. För högt pH kan också ge kalkutfällningar från vattnet, blir som sandpapper invändigt i utespaet. Fel pH kan ge grumligt vatten. Sikta på pH 7,4 och klorhalt 1-3 ppm. Det finns hjälpmedel för att räkna ut hur mycket spa-kemikalier som behöver tillsättas.

Ofta används ozon också för att desinficera vattnet. Det görs automatiskt på elektrisk väg och är inget som behöver övervakas.

Det går såklart åt mer el för att hålla vattnet varmt i utespat. Räkna med några hundralappar i snitt varje månad. Mer på vintern än sommaren. Det finns kalkyler att finna på nätet.

Vattnet cirkulerat hela tiden med hjälp av pump. Det brummar eller surrar en del, så tänk på var utespaet placeras.

Filter ska rengöras. Hur ofta beror på hur mycket man använder utespaet.

Locket ska vara på när man inte använder spaet. Tänk på att förankra det när det blåser och stormar.

1 Trackback / Pingback

  1. Termolock till utespa rengjort och impregnerat

Kommentarerna är stängda.